חיפוש
Close this search box.

עלייה בשיעור המועסקים יוצאי אתיופיה בשירות המדינה ב- 2008 לעומת דריכה בשיעור העובדים האקדמיים מבניהם

יום ראשון 23 אוגוסט 2009

ג' באלול התשס"ט

"ייצוג הולם לבני קהילת יוצאי אתיופיה בשירות המדינה – דו"ח לשנת 2008" הוגש באוגוסט 2009 ע"י נציבות שירות המדינה:

בשנת 2008 הועסקו 716 עובדים יוצאי אתיופיה בשירות המדינה מתוך 59,505, לעומת 629 מתוך 57,946 ב- 2007 – עלייה של 1%.

70% מכלל העובדים יוצאי אתיופיה בשירות המדינה- במשרד הבריאות

מנכ"ל האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, דני אדמסו: "הפעילות המשותפת של האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה עם נציבות שירות המדינה בשנים האחרונות נושאת פרי וישנה עלייה מתמדת בשיעור העובדים שמקרב יוצאי אתיופיה בשירות המדינה, מדי שנה. יחד עם זאת, לדעתנו השינוי האמיתי יעשה, כאשר שיעור המועסקים האקדמאים מקרב יוצאי אתיופיה בשירות המדינה יהיה משמעותי ביותר וזאת מכיוון שעיקר המשרות המאפשרות אופק וקידום תעסוקתי למשרות בכירות, הן לאקדמאים".

ב- 2008 נקלטו 143 עובדים יוצאי אתיופיה בשירות המדינה מסך הכול של 5,102 עובדים שנקלטו בשנה זו (2.8%) לעומת 66 בלבד שנקלטו ב- 2007 מתוך סך של 4,514 (1.46%).

סך כל שיעור העובדים מקרב יוצאי אתיופיה בשירות המדינה ב- 2008 מהווה 1.2% מכלל העובדים כאשר שיעורם של יוצאי אתיופיה מכלל האוכלוסייה הישראלית עומד על 1.3%

אדמסו: "אמנם המדד של נציבות שירות המדינה הינו לקדם את שיעורם של יוצאי אתיופיה בשירות המדינה ביחס לשיעורם באוכלוסייה, אך לדעתנו רק כמות העובדים לא מהווה עבורנו ייצוג הולם אלא בעיקר איכות המשרות והאפשרות שתהיה לעובדים להתקדם בתוך שירות המדינה וכן מידת ההשפעה שיש לעובדים יוצאי אתיופיה על כלל מקבלי השירות שהוא הציבור הרחב".

עוד ניכר בדוח שרוב רובם של העובדים מקרב יוצאי אתיופיה בשירות המדינה נמצאים בשבעה מתוך 32 משרדי ממשלה ויחידות סמך. בשאר המשרדים נוכחותם דלילה מאוד עד אפסית. במשרד הבריאות, למשל, עובדים 504 יוצאי אתיופיה, שמהווים כ- 70% מכלל המועסקים מקרב הקהילה ב-2008. במשרד הרווחה – 51 עובדים יוצאי אתיופיה, במשרד לקליטת העלייה- 23 עובדים. לעומת זאת במשרד הפנים, התיירות, הגנת הסביבה, החקלאות, התקשורת והתשתיות, אין ולא עובד אחד. בשאר המשרדים ויחידות הסמך קיים פיזור אך במספרים בודדים.

אדמסו: "בעקבות מעשה הגזענות שהיינו עדים להם בשבועות האחרונים כנגד יוצאי אתיופיה, התשובה והגינוי האפקטיבי ביותר כנגד בעלי הדעות הקדומות, הבורים והגזעניים, הינו לבסס אנשים מקרב יוצאי אתיופיה בתפקידי מפתח והשפעה. נהג אוטובוס ודומיו ,שאת ביתו מחנכת מורה מקרב יוצאי אתיופיה, לא היה מגדף סטודנטית מקרב הקהילה ומנסה למנוע את זכותה לנסוע באוטובוס. יצירת חברה שוויונית וסולידארית המכירה ביכולתו של האחר באותה מידת יכולת שלך – מונעת גזענות".

מאז התיקון בחוק שירות המדינה (מינויים) -1959 מלפני ארבע שנים ב- 2005, אותה הוביל ח"כ (כיום השר) מיכאל איתן ביוזמת האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, בדבר הכללתם של יוצאי אתיופיה כזכאים לייצוג הולם, ישנה התקדמות הדרגתית בשיעורם של העובדים מקרב הקהילה בשירות המדינה.

מאז 2005 העלתה האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה על סדר היום הציבורי את נפקדותם של אקדמאים יוצאי אתיופיה בתפקידים משמעותיים בשירות המדינה ובמגזר הפרטי, ובעקבות כך החליטה הממשלה הקודמת במאי 2007 על ייעוד 15 משרות בכירות עבור יוצאי אתיופיה בישרות המדינה.

אדמסו: "מתחילת חתימת החוק ויישומה באמצעות החלטת ממשלה, אנו עדים לתחילתו של תהליך לתיקון חברתי בשירות המדינה, בארגונים החברתיים ובמגזר הפרטי, תיקון שבה לשלב אקדמיים יוצאי אתיופיה בשוק העבודה".

לאור ההצלחה בשילובם של יוצאי אתיופיה בתפקידי מפתח בשירות המדינה, קיימת נכונות בנציבות שירות המדינה לקדם משרות ייעודיות נוספות בעלי דרגות בכירות בשרות המדינה.

בעקבות הדוח הנוכחי של נציבות שירות המדינה ובעקבות נכונותם, כאמור, של נציבות שירות המדינה לקדם משרות ייעודיות נוספות עבור הקהילה, ובעקבות העלייה המתמדת בשיעור האקדמאים מקרב הקהילה, פנתה האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, לפני כשבועיים, לשר מיכאל איתן, לקדם החלטת ממשלה נוספת שתייעד משרות נוספות בדרגי ביניים ומעלה, עבור יוצאי אתיופיה בשירות המדינה.

אדמסו: "למרות היעדרותם של יוצאי אתיופיה, ברישות החברתי, אני מפציר בבני הקהילה לא להסתפק רק במשבצות שהתיקון בחוק מאפשר, אלא לפרוץ למקצועות בהם הנכם מתמחים, מקצועות שאותם הלכתם ללמוד באקדמיה. למשרות אלו נחיצות בשרות הציבורי ובמגזר הפרטי כאחד. חשוב לזכור כי 70% מהמועסקים הנם עובדי משרד הבריאות בלבד בעוד רק 30% מחולקים במשרדים האחרים. נתון זה המצביע שלמרות הגידול בשיעור העובדים יוצאי אתיופיה, הם משובצים באופן חריג על פי דרישות ונחצית המשרדים בלבד ולא על פי שאיפות של האקדמיים.

"למרות עידודנו ופעילותנו לייצוג הולם", מדגיש אדמסו, "חשוב שישולבו יוצאי אתיופיה בעלי כישורים מתאימים ביותר, למלא את הפונקציה המקצועית והציבורית, ולא כמענה לחוק שישמש עלה תאנה כדי לצאת ידי חובה".

כתב: אבי מספין – דובר ולוביסט

Welcome!

We at the AEJ surveyed hundreds of civic initiatives and then developed a search engine sorted by category, language, region and other helpful areas.

If you require assistance during the war, you will likely discover relevant information and details within AEJ’s system